Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

Libčanská básnička – 11. ročník recitační soutěže

V úterý 13. února se uskutečnil již 11. ročník recitační soutěže Libčanská básnička, která se koná za podpory Mikroregionu urbanická brázda a Obce Libčany.

Celodopoledního klání se zúčastnilo 112 žáků z jedenácti základních škol (Černilov, Chlumec nad Cidlinou, Libčany, Lhota pod Libčany, Osice, Plotiště, Praskačka, Probluz, Skřivany, Smidary a Stěžery). Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích podle ročníků a výkony byly opět obdivuhodné.

(celý článek si přečtete po rozkliknutí)

Recitaci hodnotili porotci ve dvou samostatných odděleních. Byli to naši dlouholetí příznivci – učitelé ze ZUŠ Hradec Králové Na Střezině – Mgr. Jana Portyková, Monika Janáková, Jiřina Krtičková, Aleš Dvořák a dále paní Mgr. Jaroslava Slavíková a naše paní knihovnice Ilona Halbrštatová. Soutěžící přistoupili k vystoupením velice zodpovědně, snažili se předvést kvalitní výkony, neboť konkurence je vysoká. Výborná znalost textů je samozřejmostí a zvládají je i ti nejmenší.
Akci přišel podpořit i starosta obce Libčany Bc. Petr Veselka, všechny soutěžící přivítal v Libčanech a popřál recitátorům mnoho úspěchů.
Příprava soutěže s tímto počtem účastníků za normálního školního provozu není jednoduchá, ale s dobrým týmem spolupracovníků se dá velice úspěšně zvládnout. Bohaté občerstvení, výborná nálada, recitace, tvoření ve školních dílnách (každý soutěžící měl možnost vyrobit si krásnou záložku do knížky), malé školní kino (promítání pohádek o českých tradicích), krásné odměny – to je stručná charakteristika tohoto únorového dopoledne.
Všichni nemohou vyhrát, ale ceny jsou u nás vždy pro všechny. Každý si odnesl symbol naší akce, a to sovičku, letos v podobě kartonového tužkovníku. Hodnotné ceny a diplomy obdrželi ti nejúspěšnější recitátoři (knihy a poukázky na nákup knih), které jsme zakoupili z příspěvků našich podporovatelů. Velice zdařilá akce, která má v naší škole již zakořeněnou tradici, bude určitě pokračovat, to jsme slíbili jak našim hostům, tak žákům.
Děkuji všem, kteří se podílejí na přípravě a realizaci této akce, která pomáhá zpestřit život v naší škole a podporuje žáky k lásce ke knihám, čtení a literatuře vůbec.

Mgr. Lenka Šlechtová